Výtečné jablečné rohlíčky
Použité suroviny:
15 g droždí | 1 deci mléko | 2 malé lž. cukr | 1 žloutek | 500 g hrubá mouka | 250 g máslo (hera) | sůl | skořice | rozinky | ořechy | 1 kg jablka
Postup:
Z mléka, cukru a droždí vytvoříme kvásek. Smícháme mouku s špetkou soli, přidáme změklé máslo, žloutek a kvásek. Vypracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kruh o průměru asi 30 cm a rádýlkem rozkrojíme na 8 klínků. Na širší stranu klínku dáme hromádku nastrouhaných jablek, můžeme podle chuti přisladit (není nutné), přidáme vlašský ořech, 2 rozinky, posypeme skořicí. Rohy přehneme směrem k nádivce a potom smotáme tak, aby špička směřovala dolu. Dáme na plech s pečícím papírem a upečeme dozlatova. Potom pocukrujeme.