Roláda
Roláda
těsto - 6 vajec, 120g pískového cukru, 80g hladké mouky.Bílky se špetkou soli šleháme , přidáme cukr a šleháme až je sníh tuhý, dále zašleháme žloutky a pak přimícháme mouku. Rovnoměrně rozetřeme na moukou vysypaný plech ( můžete použít pečící papír) a zprudka upečeme ( Přibližně 12 minut na 180°C). Necháme vychladnout , pak plát potřeme marmeládou a krémem ( asi 1cm vrstva krému - trochu krému si odložíme na potření rolády ) podle vlastní chuti , potom potřený plát srolujeme. Opět potřeme zbytkem krému a dáme dobře vychladit.
krém - uvaříme si moučnou kaši z 1/4 l mléka a 2 polévkových lžic polohrubé mouky , do ještě horké kaše přidáme 2 vanilkové cukry a 50g 100%tuku a dobře promícháme. Za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si umícháme 500g másla s přibližně 120g cukru - moučky (podle chuti - někdo má rád sladší) , do této máslové hmoty postupně zašleháme vychladlou moučnou kaši. Můžeme ochutit rumem - kakaem - ořechy - kávou - čokoládou - karamelem ap. ( Na roládu stačí krém asi z 1/2 dávky )
Další podoby rolády , nazdobené falešným marcipánem (mléčná modelovací hmota):
marcipán - 400g sušeného polotučného mléka ( prosít ), 400g mletého cukru (prosít), 4polévkové lžíce medu, 50g 100% tuku - nastrouhat, 8 polévkových lžic vody, mandlová příchuť na 1 kg těsta, potravinářské barvivo. Všechny suroviny dobře promíchat, když je hmota řídká přidáme sypké suroviny, když je hmota hustá přidáme trošku vody.
Komentáře
Přehled komentářů
Zdravím Vás a děkuji za pochvalu,roládu smotávám vždy až vychladne, vůbec se neláme,těsto je pružné, ale nesmí být vysušená.Libuše
rolády
(tetkapernikarka, 14. 9. 2009 22:44)Dobrý večer,ta stonožka je úplně úžasná a ještě s tím dortem to nemá chybu :-)Chtěla bych se zeptat,jestli roládu smotáváte vždycky až vychladne,nepraská ?Děkuji za odpověď.Alena
rolády
(libusesp, 17. 9. 2009 15:33)