Kváskový chléb
RECEPT NA KVÁSKOVÝ CHLÉB
KVÁSEK : 1.den - do nádoby (asi 1l ) s víčkem dáme jednu odměrku žitné mouky a jednu odměrku vody (odměrka = např.menší kávový hrníček – 1,5deci), dobře promícháme a přikryjeme víčkem.
2.den – smícháme jednu odměrku žitné mouky s jednou odměrkou vody promícháme, přídáme do nádoby z předchozího dne, opět dobře promícháme a přikryjeme víčkem. Stejným způsobem postupujeme 3. a 4. den.
5.den – pečeme chléb. Po odebrání kvásku na pečení chleba opět přidáme jednu odměrku žitné mouky a jednu odměrku vody. Každý den je nutné do kvásku přidat odměrku žitné mouky , vody a dobře promíchat.
CHLÉB : voda - 180 ml
kvásek - 420g
pšeničná mouka - 280 g ( 330 g)*
(hladká mouka)
žitná mouka - 210 g ( 160 g)*
(chlebová)
sůl - 1 - 2 kávové lžičky – podle chuti
kmín - 1 kávová lžička
koriandr - 1 kávová lžička
V průběhu pečení je možné přidat podle chuti různá semínka např. slunečnice, lněné semínka, sezamová semínka , ale i osmaženou cibulku nebo na kousky nakrájené uzené maso apod.
* Množství mouky v závorkách je pro světlejší chléb.
Program - Francouzký , kde je delší doba hnětení a kynutí . Celkem 3.55
Barva - střední